Entitats impulsores

ACAF

L’Associació de les Comunitats Autofinançades (ACAF) és una entitat sense ànim de lucre fundada el 2004 amb l’objectiu de lluitar contra l’exclusió financera i social.

ACAF promou la creació i la difusió de les  Comunitats Autofinançades (CAF), una adaptació al context europeu dels bancs comunals veneçolans introduïda per l’emprenedor social Jean Claude Rodríguez-Ferrera.acaflogo

Les CAF suposen una solució innovadora i sostenible, ja que, a diferència dels models clàssics de microcrèdits, el fons es crea a partir de les aportacions dels socis, i la CAF consolida i amplia els seus vincles socials. En aquest sentit, les CAF han permès demostrar que les persones amb escassos recursos econòmics són autofinançables i poden progressar per si mateixes en comunitat, sense ajut extern.

ACAF ha promogut la creació de CAF a tot el món, un model que s’ha anat estenent en diferents països com Veneçuela, Haití, Indonèsia, Senegal, Angola, Portugal, Hongria, Bèlgica, Itàlia o Holanda, per citar-ne alguns.

Durant els seus dotze anys de funcionament, ACAF ha centrat la seva estratègia en desenvolupar una metodologia senzilla i assequible amb el propòsit d’eixamplar l’horitzó dels beneficiaris. És en aquest sentit que un important procés de digitalització ha permès el llançament el 2013 de la plataforma Winkomun com a aposta d’obertura i de transparència interna, d’una banda, i d’interconnexió de les CAF d’arreu, de l’altra.

ACAF ha estat premiada amb guardons com el Premi Mercè Conesa 2008, a La Millor Iniciativa Solidària concedit per El Periódico (dins el marc del Premi al Català de l’Any) o el premi de la European Microfinance Network a la millor pràctica en microfinances a Europa el 2009.  Per últim, el model de les CAF és citat com a exemple d’innovació Social per la Comissió Europea.

 

Ecoserveis

L’Associació Ecoserveis és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1992 amb l’objectiu de promoure les tecnologies renovables, implementar mesures per evitar el malbaratament energètic i garantir el dret i l’accés a l’energia a un preu just.ecologo

Les accions que desenvolupa se centren en formar a agents tècnics i socials, buscar solucions per a professionals i administracions i intervenir en llars en situació de vulnerabilitat energètica per assegurar un ús conscient i transformador de l’energia.

Per a fer-ho compten amb el rigor de ser experts en l’àmbit energètic i el compromís social per ser professionals amb recorregut dins del tercer sector i una aposta decidida per l’apoderament individual i col·lectiu en energia a través de la innovació i la transformació social.

Entre els serveis que ofereixen trobem xerrades i tallers, assessorament a professionals socials sobre pobresa energètica, la dinamització de xarxes de voluntaris, l’acompanyament en la gestió energètica de veïns i d’organitzacions, la creació de recursos educatius i de campanyes de comunicació, el disseny de plans estratègics i de models de finançament, la tutoria de màsters i postgraus o la participació en projectes experimentals d’implantació de tecnologies renovables.